Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Informacja dla osób głuchych i słabosłyszących
BIP
RODO - tak przetwarzamy Twoje dane osobowe
Link do strony z ofertami pracy
Defibrylator oraz przeszkolone osoby w budynku PCŚ
Profil Centrum Inicjatyw Rodzinnych na portalu Facebook

Logo Centrum Inicjatyw RodzinnychCentrum Inicjatyw Rodzinnych

Link do materiałów dotyczących Centrum Inicjatyw Rodzinnych
Link do materiałów dotyczących Centrum Inicjatyw Rodzinnych
Link do materiałów dotyczących Centrum Inicjatyw Rodzinnych
Link do materiałów dotyczących Centrum Inicjatyw Rodzinnych

Plakat Konferencji Żywienie Aktywność Zdrowie.

Plakat o treści:

ŻYWIENIE AKTYWNOŚĆ ZDROWIE

Konferencja

21 kwietnia 2017 r. godz. 9:00 - 14:00
Sala Biała Urzędu Miasta Poznania
Plac Kolegiacki 17

Zgłoszenie uczestnictwa do 18 kwietnia 2017 r. na adres e-mail sylwia_rogacka(@)um.poznan.pl,
telefonicznie: 61 878 40 30 (należy podać w treści: imię i nazwisko, nr telefonu, adres e-mail)

ORGANIZATOR ZAPEWNIA:
• poczęstunek dla uczestników
• zaświadczenie udziału w konferencji
• bezpłatny wstęp

W trakcie konferencji zapraszamy na:
BEZPŁATNE BADANIA:
• Ocena masy ciała oraz analizy składu ciała w oparciu o metodę bioimpedancji elektrycznej (BIA)
• Ocena stanu odżywienia kwestionariuszem MNA dla osób starszych

REJESTRACJA UCZESTNIKÓW OD GODZ: 9:00 DO 9:30

PROGRAM:
• 9:30-10:00 Czy przeważnie jem rozważnie? Czyli co i jak jeść, by było zdrowo?
( Marta Lewandowicz, dietetyk, Fundacja Dietoterapii i Promocji Zdrowia , Kierunek Zdrowie, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu)

• 10:00-10:30 Jak i czy warto czytać etykiety produktów spożywczych? Spójrz, co kupujesz.
( Marta Lewandowicz, dietetyk Fundacja Dietoterapii i Promocji Zdrowia, Kierunek Zdrowie, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu)

• 10:30-11:10 Zagrożenia powodowane przetwarzaną żywnością. Uzależnienia żywieniowe.
( Dorota Łapa, dietetyk, twórca i moderator kampanii na rzecz naturalnego żywienia dzieci zdrowy.uczen.org i zdrowy.przedszkolak.org, założyciel Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola

• 11:10-11:40 Wpływ mikroflory jelitowej i odżywiania na układ odpornościowy
( Anna Bartnicka, Instytut Mikroekologii)

• 11:40-12:20 Otyłość – poważne zagrożenie zdrowia, well-being i świadomość pierwszym elementem zmiany w utrzymaniu dobrego samopoczucia i prewencji epidemii XXI wieku
( Joanna Szurkowska, dietetyk sportu)

DOŚWIADCZENIA PRAKTYCZNE

• 12:20-12:40 Programy i działania wspierające zdrowie mieszkańców realizowane przez Nordland Fylkeskomunne – delegacja norweska

• 12:40 – 12:55 „Zdrowy uczeń.org”
( Dorota Łapa , dietetyk, twórca i moderator kampanii na rzecz naturalnego żywienia dzieci zdrowy.uczen.org i zdrowy.przedszkolak.org)

• 12:55 – 13:10 „ We love eating”
(Wojciech Bauer, Dyrektor Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu)

• 13:10-13:25 Jak smacznie i zdrowo przygotować posiłki dla dzieci i młodzieży?
( Izabela Wojdyła, „Pyszoty”)

• 13:25-13:45 Programy rządowe i unijne wspierające zdrowie dzieci i młodzieży w szkołach – doświadczenia, wnioski i plany (Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu)